Infästning av skenstyrningar och begränsning på skruvförband
2024-09-25
Vi har i tidigare inlägg tittat på skenstyrningars referenskanter i samband med montage av skenor och åkvagnar. Då handlade det mest om att man skulle få bättre noggrannhet genom att ansätta skenor och vagnar mot referenskanter för att rikta upp skenan gentemot stativet. Det finns ytterligare anledning att ha referenskanter.
När man drar fast skenan i underlaget med en kraft får man en friktionskraft på grund av friktionen mellan skenan och stativet, som förhindrar skenan att flytta sig i sidled när den belastas i sidled.
Så länge friktionskraften är större än belastningen i sidled kommer inte skenan att glida och noggrannheten i utrustningen behålls. Om däremot belastningen i sidled blir större än friktionskraften kommer skenan att börja glida tills montageskruvarna börjar tryckas mot skruvhålens kanter. Noggrannheten tappas och om man har en väldigt hög kraft kan skruvarna skjuvas av och skenan lossnar. I de applikationer där man riskerar att skenan börjar glida måste man ha en referenskant som tar upp krafterna.
Har man den stora lasten åt båda hållen måste man ha referenskanter åt båda hållen.
När behöver man börja fundera på en referenskant mot skenan eller mot skenstyrningsvagnen?
Det beror på ett antal olika faktorer, bland annat:
- Vilken hållfasthetsklass på skruvar använder man?
- Använder man rätt åtdragningsmoment på infästningsskruvarna?
- Åt vilket håll monteras skruvarna på vagnarna?
- Finns det krafter som är okända, till exempel vibrationer?
- Generellt bör man börja fundera på referenskanter på skenan vid ca 5% utnyttjande av det dynamiska bärighetstalet C i katalogerna. För åkvagnar börjar det vid ca 10%, vilket oftast innebär att applikationen klarar sig utan referenskanter. Observera att det gäller KRAFTER I SIDLED.
En annan aspekt är att även en draglast måste beaktas, d.v.s. att man försöker lyfta av åkvagnen från skenan. Blir kraften för stor finns det risk att man drar av skruvarna.
Generellt bör man inte belasta med mer än 50% av C vid dragande last. Detta är väldigt beroende av storlek och typ av åkvagn. Vårt råd är att leta upp värden för rätt skenstyrningsvagn i katalogen.
Här kan ni se en video gällande ämnet med Carry Lindholm från Bosch Rexroth: