Självjusterande åkvagnar

2024-10-16

Det finns skenstyrningsvagnar med självjusterande funktion som kompenserar automatiskt för vinkelfel i en konstruktion. De fungerar i princip som ett sfäriskt kullager som invändigt ändrar vinkeln på kulbanan om skenan, pga. toleranser eller nedböjning, inte är helt rak. Det kan till exempel vara skenor som monterats på en aluminiumprofil som sviktar vid belastning och därmed böjer skenan.

Eftersom kulbanan i vagnen ställer in sig efter skenan får man minimalt med interna spänningar i vagnen och därmed blir det ingen minskning av lastkapaciteten, till följd av vinkelfelet.

Den självjusterande funktionen säkerställer att kulorna kommer in i den belastade zonen på ett mjukt sätt och att lasten blir fördelad jämnt över hela raden av kulor, även om vinkelfelet är upp till 1/6 grad (vilket är mycket i maskinsammanhang).

Denna konstruktion av vagnar kräver att man har 2 vagnar per skena för att man ska få stabilitet. Då får man en konstruktion som påminner om en tågvagn med boggi fram och bak som kan följa med i kurvor.

Generellt har dessa vagnar lägre bärighetstal teoretiskt i förhållande till standardvagnar men i gengäld vet man hur mycket vagnarna belastas eftersom det inte kommer in stora spänningar pga. vinkelfel. En livslängdsberäkning i konstruktioner där stativet sviktar blir betydligt enklare och livslängden blir ofta längre ändå. Detta är en underskattad åkvagn.

Dessa vagnar benämns oftast:

  • Självinställande åkvagnar
  • Pendelvagnar
  • Supervagnar

Här kan ni se en video gällande ämnet med Carry Lindholm från Bosch Rexroth: